آرایشی و زیبایی, سلامت پوست, مجله داروکاو, مراقبت و سلامتی

روغن درخت چای | خواص و روش مصرف

روغن درخت چای (Tea tree oil) از جمله روغن های معطری می باشد که امروزه محبوبیت بسیاری پیدا کرده است. این روغن برگرفته از برگ درخت بومی استرالیا با نام Melaleuca Alternifolia می باشد. و دارای خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی بسیاری است. که در کاهش و درمان علائم مشکلات خفیف پوستی و کف سر نظیر آکنه، شوره سر، التهاب و … مؤثر عمل می کند.  این روغن بخاطر دارا بودن این خواص بینظیر، در ساخت بسیاری از محصولات مراقبتی پوست و مو و همچنین پماد های موضعی ضدقارچ و ضد باکتری کاربرد دارد.

در کنار مزایای بسیاری که استفاده از این روغن در بردارد، نحوه استفاده از آن به طرق مختلفی صورت می گیرد. و مصرف اشتباه گاهاً عوارضی را به دنبال دارد. که در ادامه مقاله به آن ها می پردازیم. داروخانه شبانه روزی مهشاد | داروکاو

فواید روغن درخت چای

همانطور که در ابتدا گفته شد، این روغن بدلیل دارا بودن خواص ضد التهابی و ضد میکروبی از فواید متعددی برخوردار است، از جمله:

کاهش سرعت رشد باکتری

دارای خاصیت ضد میکروبی می باشد، به این معنا که باعث کاهش و یا جلوگیری از رشد میکروارگانیسم هایی نظیر باکتری ها و کپک می گردد. این ویژگی بیشتر به علت وجود ترکیبی به نام ترپینن-۴-اُل در این روغن  است. که توانایی مبارزه با چندین پاتوژن و باکتری های عامل بیماری را دارد. محققان این روغن را به عنوان مؤثرترین عامل در برابر پاتوژن های رایج همانند باکتری سالمونلا، اشریشیا کلی (E.coli) و استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با روغن های دیگر مانند روغن شاهدانه و کانابیدیول شناخته اند.

ضد التهاب

قطعاً از خواص آنتی اکسیدانی روغن درخت چای شنیده اید. این خاصیت با رادیکال های آزاد، مولکول های مسبب آسیب به سلول ها، مبارزه کرده و بدین صورت بیماری های التهابی را بهبود می بخشد. همچنین ترکیب ترپینن-۴-اُل موجود در روغن به کمک این خاصیت ضدالتهابی آمده. و تأثیر آن را چندین برابر می کند. به طوری که ثابت شده تنها پس از ۳۰ دقیقه استفاده از روغن درخت چای بر روی صورت، شاهد کاهش التهابات پوستی خواهیم بود.

درمان قارچ ناخن و پا

روغن درخت چای یک ضد قارچ فوق العاده است. گرچه هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری در این مورد می باشد اما استفاده از روغن درخت چای به صورت موضعی ممکن است یک جایگزین مناسب طبیعی برای پماد های ضد قارچ در افراد مبتلا به قارچ ناخن و یا بیماری پای ورزشکار باشد.

درمان آکنه

به طور کلی جوش و آکنه در اثر افزایش روند تولید چربی در پوست و وجود باکتری ای با نام اختصاری P.acnes، بر روی پوست به وجود می آید. استفاده از روغن درخت چای به دلیل دارا بودن خواص ضد میکروبی و ضد التهابی، به عنوان روشی مؤثر در کاهش این باکتری های مولد آکنه و التهابات پوستی عمل می کند و به مرور شاهد بهبود جوش های صورت خواهیم بود.

بهبود زخم های سطحی

محققان عنوان می کنند که استفاده موضعی از این روغن بر روی زخم ها و خراشیدگی های سطحی سبب تسریع در روند ترمیم زخم می شود. توانایی این روغن در مبارزه با باکتری ها، از عفونت احتمالی زخم جلوگیری کرده و همین ویژگی معجزه آسا باعث جلوگیری از تشکیل سلول های سرطان زا پوستی نیز می گردد.

رفع شوره سر

در مواردی بعد از اضافه کردن چند قطره از این روغن فوق العاده به شامپوی روزانه خود، شاهد کاهش در تولید چربی کف سر، یکی از دلایل بروز درماتیت سبوره ای خواهید بود. بدلیل اینکه این بیماری معمولاً با شوره سر همراه است، پس از استفاده از روغن درخت چای و بهبود بیماری، شوره ها نیز به مرور از بین‌ می روند. همچنین خاصیت ضد میکروبی این روغن باعث جلوگیری از رشد میکروارگانسیم ها، یکی دیگر از دلایل بروز شوره سر می گردد.

 

اینجا بخوانید : شوره سر | از انواع و علت ایجاد آن تا راهکارهای درمانی

روش استفاده از روغن درخت چای

این نکته را در نظر داشته باشید که روغن درخت چای تنها برای استعمال خارجی و به صورت موضعی قابل استفاده است چرا که از لحاظ خوراکی، یک ماده سمی محسوب می شود.

روغن درخت چای جز روغن های معطر (Essential oil) بوده و به همین دلیل چنانچه بطور مستقیم و بدون رقیق کردن آن، بر روی پوست صورت و بدن و یا سر استفاده شود، باعث بروز خارش و قرمزی در آن ناحیه می گردد. بنابراین قبل از استفاده از این روغن بهتر است آن را با کرم و یا روغن های دیگری ترکیب کرده تا از میزان خلوص آن کاسته شود. روغن درخت چای قابلیت ترکیب با انواع کرم ها، شامپوها، لوسیون بدن و … را دارد. شما می توانید آن را با روغن های گیاهی نظیر روغن زیتون، روغن نارگیل و … ترکیب کرده و سپس از آن استفاده کنید. اگر کرم یا لوسیون شما، خود دارای عصاره یا روغن درخت چای است، نیازی به اضافه کردن مجدد این روغن نمی باشد.

عوارض جانبی روغن درخت چای

همانطور که پیش تر عنوان شد، روغن درخت چای تنها برای استعمال خارجی بوده و قابل خوردن نمی باشد. چرا که از لحاظ خوراکی، سمی است. به همین دلیل باید دور از دسترس کودکان نگهداری شود.

در حال حاضر هنوز خطرات استفاده از این روغن در زنان باردار و شیرده به درستی شناسایی نشده.

استفاده از روغن درخت چای ممکن است در بعضی از افراد واکنش های آلرژیک نظیر خارش، قرمزی و التهاب پوست را به دنبال داشته باشد. توصیه می شود که این روغن را قبل از استفاده ابتدا رقیق کنید و سپس مقدار کمی از آن را روی پوست خود تست کنید. در صورت نداشتن علائم آلرژیک، با خیال راحت می توانید از روغن استفاده کنید.

داروخانه شبانه روزی مهشاد | داروکاو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *