وقتی دچار استرس می شوید. ناخودآگاه به سمت غذا و تنقلات میروید. ممکن است احساس گرسنگی نکنید. و یا حتی سیر باشید. اما باز هم به دنبال چیزی در یخچال برای خوردن. می گردید.
اگر این اتفاقات برای شما هم آشناست، بدانید که تنها نیستید و بسیاری از افراد مسئله مشابه شما را دارند پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
غذا خوردن احساسی
انسان صرفاً همیشه برای رفع گرسنگی جسمی خود غذا نمی خورد. تمایل به مصرف غذا و اغلب، خوراکی های شیرین و تنقلات در زمانی که دچار استرس می باشیم. یا در شرایط روحی سختی به سر می بریم،. موضوعی بسیار شایع در میان افراد است. و همه ما هر از چند گاهی آن را تجربه کرده ایم.
گرسنگی احساسی به وضعیتی میگویند. که شما در واکنش به شرایط روحی و احساسی خود، به سراغ غذا و خوراکی ها می روید، چه از لحاظ جسمی سیر باشید یا خیر.
چرخه غذا خوردن احساسی
به طور کلی اگر به ندرت از غذا برای آرام کردن ذهنتان، ایجاد حس بهتر یا جایزه و پاداش به خود استفاده می کنید، این موضوع خطر چندانی برای سلامت شما به دنبال نخواهد داشت. اما چنانچه خوردن غذا برای شما حکم اولین راه برای رهایی از موقعیت استرس زا، غم و اندوه، احساس بی حوصلگی، تنهایی یا عصبانیت را دارد، در میانه ی چرخه ناسالم گرسنگی احساسی گرفتار شده اید. در این چرخه اقدامی برای رفع ریشه اصلی مشکل صورت نمی گیرد.
گرسنگی احساسی هرگز با غذا رفع نمی شود. چرخه آن بدین شکل است که در ابتدا فکر یک بستنی یا غذایی چرب و خوشمزه حس بهتری به شما می دهد. اما احساسات اولیه ای که باعث سوق شما به سمت خوراکی ها شده اند، هنوز باقی هستند. معمولاً بلافاصله پس از مصرف غذا، عذاب وجدان مصرف آن همه کالری به ناراحتی قبلی تان اضافه می شود. حتی ممکن خود را برای نداشتن. اراده و کنترل بر روی هوس ها سرزنش کنید. شما در این چرخه به جای این که به دنبال یادگیری راه های کاربردی برای رویارویی با احساسات ناخوشایند باشید،. خواهید دید. که به مرور بازیابی کنترل بر روی شرایط زندگی نیز دشوارتر از روزهای نخست به نظر می رسد.
اما خبر خوب این است. که مهم نیست. در کجای این چرخه باشید. و یا چقدر احساس ضعف و ناتوانی می کنید، راه حل های سالمی برای بیرون آمدن. از این موقعیت سخت وجود دارد که با پایبندی به آن ها ظرف مدتی می توانید حس کرختی و ضعف را از خود دور کرده و کنترل ذهن و بدن خود را دوباره به دست بگیرید. در ادامه مقاله تعدادی از این روش های ساده اما کاربردی را به شما معرفی خواهیم کرد.
مقاله دیگر بخوانید: بهترین و مناسب ترین سن برای شروع بدنسازی
دلایل بروز گرسنگی احساسی
-
استرس
-
تأثیرات اجتماعی
نظیر دور همی های دوستانه برای رهایی از استرس و شلوغی زندگی روزمره، تشویق خانواده و دوستان سر میز غذا به بیشتر خوردن,پرخوری در مهمانی ها برای همراهی با دوستان یا در اثر اضطراب.
-
خستگی و کرختی
-
احساسات سرکوب شده
-
احساس پوچی و تهی بودن
-
عادت ها و آموزش های غلط دوران کودکی:
رفتارها و آموزش های غلط دوران کودکی در بزرگسالی تبدیل به عادات ناسالمی می شوند که ما را با مشکلاتی بسیار مواجه خواهند کرد. یکی از علل بروز گرسنگی احساسی نیز ممکن است ریشه در کودکی فرد داشته باشد. همانند زمانی که پدر یا مادر برای فرزند خود که رفتار خوبی در یک روز بخصوص داشته یا نمرات کارنامه اش بالا بوده، خوراکی دلخواهش را می خرند. به علاوه برخی برای رفع گریه و ناراحتی کودک خود عادت به خرید بستنی و شیرینی برای او دارند که این نیز از جمله رفتارهای اشتباه والدین است.
چگونه با غذا خوردن احساسی خود مقابله کنیم؟
اولین قدم برای رهایی از چرخه گرسنگی احساسی، شناسایی محرک ها است.
یعنی موقعیت و احساسی که در آن شما به طور ناخواسته به سوی غذا میروید. در اغلب موارد گرسنگی احساسی بعد از بروز احساس منفی نظیر عصبانیت و استرس به سراغ ما می آید. اما بعضاً ممکن است در پی اتفاقی خوشایند نیز، مانند دستیابی به موفقیت یا مناسبت خاص رخ دهد. در چنین موقعیت هایی غذا به مانند پاداش برای فرد می باشد.
به دنبال راه های جایگزین برای مدیریت احساس خود باشید.
اگر نتوانید راهی به جز غذا برای آرام کردن ذهنتان بیابید، مقاومت شما دوام چندانی نخواهد داشت. یکی از دلایلی که بیشتر رژیم های غذایی با شکست روبرو می شوند این است که اغلب، توصیه های تغذیه ای آن ها مطابق منطق است. بنابراین تنها تا جایی عملی هستند که روی تغذیه خود کنترل و آگاهی کامل داشته باشیم. اما اتفاقی که در واقعیت رخ می دهد. این است. که به محض اولین رویارویی با موقعیت اجتناب ناپذیر که درگیری های احساسی ما را به همراه دارد،. رژیم شکسته می شود. چند مورد از کارهایی که می توانید جایگزین غذا کنید، عبارتند از:
- اگر احساس تنهایی می کنید:
با کسی که صدایش خوشحالتان می کند. تماس بگیرید، بازی کردن. با حیوان خانگی یکی از بهترین راه ها برای رفع افسردگی است. حتی می توانید نگاهی به آلبوم عکس هایتان بیندازید و از مرور خاطرات خوش، حس بهتری بدست آورید.
- اگر مضطرب هستید:
فشردن توپ های رفع استرس، پیاده روی سبک و یا رقص با موزیک مورد علاقه تان در کاهش اضطراب به شما کمک می کند.
- اگر خسته و کلافه هستید:
چای مطبوع، یک دوش آب گرم و یا روشن کردن شمع می تواند حس تازگی و طراوت را در شما زنده کند.
با ولع غذایی چه کنیم؟
یکی از مشکلات کسانی که با غذا خوردن. احساسی دست و پنجه نرم می کنند عدم توانایی مقاومت در برابر هوس های غذایی است. وقتی رویدادی گرسنگی احساسی را در آن ها بیدار می کند، تنها چیزی که می توانند به آن فکر کنند در واقع همان غذایی است که به آن میل دارند.
در ادامه چند روش برای مهار این هوس های غذایی را به شما ارائه می دهیم:
پاسخ به گرسنگی احساسی معمولاً سریع و بدون آگاهی انجام می گیرد. فرد هنگامی به خود می آید که نصف بیشتر ظرف غذا یا خوراکی را تمام کرده است.
وقتی هوس غذایی را می کنید، به خود چند دقیقه فرصت دهید. کمی تفکر و جمع کردن تمرکز می تواند به شما کمک کند تا برای پاسخ به ولع خود گزینه بهتری پیدا کنید. در این دقایق از خود این پرسش ها را بکنید: در حال حاضر چه احساسی دارم؟ چه چیزی باعث برانگیختن این حس در من شده است؟. حتی اگر این چند دقیقه در نهایت به غذا خوردن. ختم شود باز هم شما نسبت به دفعات قبل حس بهتری خواهید داشت. و شاید متوجه زوایای پنهانی در ذهن خود شوید. که در موقعیت مشابه بعدی مشکل گشا باشد.
غذای خود را با آگاهی میل کنید. معمولاً زمانی که گرسنگی احساسی برانگیخته می شود، فرد با عجله و بدون آگاهی از اطرافش شروع به خوردن. غذا می کند. به عنوان راه حلی سریع سعی کنید در چنین مواقعی از هر قاشقی که بر دهان می گذارید لذت ببرید. تلاش کنید ذهن خود را بر روی طعم، عطر و بافت غذایی که میل می کنید جمع کنید. این کار علاوه بر اینکه به شما حس بهتری خواهد داد، تمرین خوبی برای افزایش آگاهی نسبت به غذایی است که بر دهان می گذارید و هم چنین از پرخوری جلوگیری می کند. سیگنال احساس سیری برای اینکه توسط مغز دریافت شود نیازمند زمان است و شما با این روش اجازه را به بدن خود می دهید تا سیگنال را دریافت کند.
عادات سبک زندگی سالم را در خود پرورش دهید.
وقتی از لحاظ فیزیکی قوی و آرام باشید و ساعات خوابتان تنظیم باشد، انرژی لازم برای تغییر هرگونه شرایطی را در زندگی خود دارید. دیگر ناخوشی ها و اتفاقات پیش بینی نشده باعث نمی شوند به راحتی کنترل خود را از دست بدهید.
تندرستی، انرژی از دست رفته را به شما باز می گرداند و ذهن را برای تصمیم گیری های بهتر آماده می کند. در نتیجه به مرور واکنش های بهتری در مواجه با گرسنگی احساسی اتخاذ خواهید کرد. از عادات یک سبک زندگی سلامت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ورزش سبک روزانه
-
مراقبه و مدیتیشن
-
۷ الی ۸ ساعت خواب شبانه
-
شرکت در رویدادهای اجتماعی دلخواهتان
کلام آخر
غذا خوردن.احساسی به مرور می تواند ما را در یک چرخه معیوب و ناسالمی گرفتار کند که باعث تحلیل توان، انرژی و حتی باور ما به خود می شود. اما حقیقت این است. که با جایگزین کردن. رفتار های سالم تر و پاسخ های آگاهانه تر به شرایط پیش بینی نشده، می توان. انرژی از دست رفته. را برگرداند. و زندگی سالمی را در پیش گرفت. به یاد داشته باشید که در مسیر این تغییر بزرگ هرگز خود را مجبور به انجام کاری نکنید. و با شکیبایی هر چه تمام تر، قدم ها را تا رسیدن. به هدف نهایی خود یعنی رهایی از عادات پرخوری احساسی طی کنید.
چگونه غذا خوردن خود را کنترل کنیم . | غذا خوردن احساسی یا عصبی | غذا خوردن احساسی چیست؟ | کنترل غذا خوردن احساسی
داروخانه شبانه روزی مهشاد | داروکاو
منبع: | https://www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm |